Περί γλωσσομάθειας και άλλων προσόντων

Χώρα του περιθωρίου της Ευρώπης, δε λέω ποια, γίνεται δεκτή στο club της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το καλό της ή για το κακό της, αλλά οπωσδήποτε τη αιτήσει της. Στη σύνοδο του Νταβός οργανώνεται εκτάκτως ένα debate, όπου καλείται ο υπουργός οικονομίας της να αντιπαρατεθεί με τον υπουργό μιας εκ των γειτονικών της χωρών, με την οποία οι σχέσεις είναι σκύλου-γάτας. Η αναγγελία του γεγονότος πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία στην εθνική αντιπροσωπεία, μιας και ο υπουργός δεν ... μιλάει αγγλικά και θα επακολουθήσει εθνικό ρεζίλεμα. Στις λίγες ώρες που απομένουν εκτοξεύεται προς αντικατάσταση, με κάποια δικιολογία, ο υπουργός εξωτερικών, που ευτυχώς έχει την αγγλική μητρική του γλώσσα (αλλά δεν ξερει οικονομικά).

Σε περιφερειακό πανεπιστήμιο γίνεται διάλεξη του διάσημου θεωρητικού φυσικού Stephen Hawking. Είναι το γεγονός της χρονιάς για το ίδρυμα και για τον τόπο κι ο κόσμος που έχει σχέση με την επιστήμη ή απλώς επιστημονικά ενδιαφέροντα έχει συρρεύσει μαζικά, στο μεγαλύτερο πλήθος του βέβαια φοιτητές θετικών σχολών. Η οργάνωση δεν είναι κακή, έχουν στηθεί σε υπαίθριους χώρους (καθότι είναι σχεδόν καλοκαίρι) γιγαντο-οθόνες για όσους δεν θα καταφέρουν να μπουν στο μεγάλο αμφιθέατρο που φιλοξενεί την εκδήλωση. Κορυφαίοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί στριμώχνονται όρθιοι, καθιστοί σε σκαλοπάτια, οπουδήποτε μπορούν να χωρέσουν στο αμφιθέατρο, και θεωρούν εαυτούς τυχερούς που κατάφεραν να μπουν. Ωστόσο οι πρώτες δύο σειρές είναι άδειες, καθότι είναι κρατημένες για τους "επισήμους" και κρατιούνται αυστηρά άδειες από τους οργανωτές. Τελικά έρχεται μια κουστωδία που τις καταλαμβάνει, αποτελούμενη από νομάρχες, δημάρχους, κοινοτάρχες, μητροπολίτες και λοιπούς. Βέβαια δεν καταλαβαίνουν κουβέντα απ' τα λεγόμενα, μερικούς τους παίρνει ο ύπνος, άλλοι είναι εμφανώς απελπισμένοι (θεία δίκη). Το χειρότερο ίσως είναι ότι ο πρύτανης προλογίζει την ομιλία αποκαλώντας επανειλημμένα τον ομιλητή "Χόκινς", που σημαίνει όχι μόνο ότι δεν ήξερε τον κορυφαίο επισκέπτη, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε καν να μάθει πώς τον λένε. Βέβαια ήξερε το ... πρωτόκολλο για τα καθίσματα των "επισήμων".

Πολλά χρόνια μετά γίνεται στην ίδια μη κατονομασθείσα χώρα διεθνές επιστημονικό συνέδριο, ενώ η χώρα έχει ... την προεδρία της ΕΕ. Κυβερνητικός αξιωματούχος έχων αρμοδιότητα έρχεται να υποδεχτεί και να προλογίσει, αλλά ξαφνικά διαπιστώνει ότι το κείμενό του δεν είναι στην αγγλική, μετάφραση δεν υπάρχει, απέναντί του είναι "ξένοι" κι ο ίδιος, περιέργως πως, δεν είναι ικανός να πει δυο λογάκια εκτός κειμένου.

Θυμάμαι στο "Yes minister" (διάσημη παλιά κωμική τηλεοπτική σειρά αγγλικής παραγωγής) υπήρχε ένα επεισόδιο, όπου ο Άγγλος επίτροπος στην Κοινότητα είχε την ατυχία να έχει γραμματέα μια πορτογαλέζα που μιλούσε μόνο πορτογαλέζικα. Ακόμη κι οι ιμπεριαλιστές Εγγλέζοι δεν τόλμησαν να βάλουν σε τέτοια θέση παρά μια χαμηλόβαθμη υπάλληλο, όχι κάποιον μεγαλόσχημο αξιωματούχο. Νόμιζα  ότι από τότε είχαν περάσει πολλά χρόνια, αλλά προφανώς όχι. Εξ άλλου τελικά το πρόβλημα δεν στη γλωσσομάθεια.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023