Πυρ και θάλασσα στην αλλαγή του χρόνου

Σήμερα είναι δεύτερη μέρα εξέλιξης του ναυαγίου ενός καιόμενου φέρι μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας και Ιταλίας, αλλά ταυτόχρονα και μέρα έντονων πολιτικών ζυμώσεων εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου στη βουλή. Στην τηλεόραση έχουν επανέλθει τα πολιτικά πάνελ μαζί με παράθυρα εικόνων απ’ το πλοίο, σε ένα συμπτωματικό πλην ενδιαφέροντα συμβολισμό για την πορεία της χώρας.

Τη χθεσινή μέρα τα κανάλια κάλυψαν φτηνά τον τηλεοπτικό τους χρόνο με την πρώτη από τις δύο συνιστώσες της κλασσικής συνταγής «αίμα και σπέρμα». Στην αρχή με δεδομένη την ένδεια σχετικής εικόνας έδειχναν οτιδήποτε, π.χ. σκάφη του λιμενικού να κόβουν βόλτες στο Σαρωνικό. Οι τηλεπαρουσιαστές έσπρωξαν τις αναλύσεις στις γνωστούς τους συγκινησιακούς άξονες. Όταν φάνηκε ότι ο πλοίαρχος δεν ανταποκρινόταν στο μοντέλο του επιπόλαιου εγκληματία αναπτύχθηκε η εικόνα του άψογου επαγγελματία και καλού οικογενειάρχη. Πάντα υπάρχει το plan B. Στο μεταξύ οι τηλεπαρουσιαστές φάνηκαν έτοιμοι να ποντάρουν στην πληθώρα των νέων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι κινητές επικοινωνίες, οι κάμερες των κινητών και γενικά τα νέα μέσα. Η αγωνία των άτυχων επιβατών θα γινόταν το μέσο για τη συλλογή διηγήσεων με περισσότερο «αίμα». Τελικά την ισχυρότερη αντίσταση στην τηλεοπτική φιέστα γύρω απ’ τη δυστυχία των ναυαγών άσκησαν οι μπαταρίες των κινητών, που τέλειωσαν και δεν έδωσαν τη δυνατότητα για περισσότερη δραματοποίηση απ’ ευθείας απ’ την πηγή. Παρ’ όλα αυτά στους αναλυτές καμμιά εντύπωση δεν έχει κάνει πώς είναι δυνατό να μη μπορούν να μεταφερθούν επιβάτες από ένα σκάφος στο διπλανό μέσα σ’ ένα πολιτισμό υπερπροσφοράς τεχνικών μέσων.

Χθες τα πολιτικά πάνελ παραμερίστηκαν απ' το ναυάγιο, εξ άλλου ήταν Κυριακή αργία με ανοιχτά καταστήματα. Οι λίγοι πολιτικοί που βρέθηκαν στο γυαλί το πρωί, πριν την αλλαγή προγράμματος, έμειναν αμήχανοι. Προσπαθώντας να φανούν γνώστες και στα ναυτικά μερικοί επιδόθηκαν σε «συστημικές αναλύσεις» του ναυαγίου, άλλοι μας έδωσαν επικές κοτσάνες, όπως π.χ. ότι το χιονόνερο θα βοηθήσει στην κατάσβαση της πυρκαγιάς, σαν να επρόκειτο για πυρκαγιά στο δάσος. Βέβαια η επιπολαιότητα και το ψέμμα που προσφέρεται σ’ ένα εξ ίσου επιπόλαιο λαό μπορεί να σε πάει μακριά στην πολιτική, ενώ η θάλασσα δε συγχωρεί την ανευθυνότητα. Ο καπετάνιος που έχει στο παρελθόν του προκαλέσει ή διαχειριστεί άσχημα ένα ναυτικό ατύχημα τιμωρείται και στο μέλλον παραμένει στιγματισμένος.  Ο μούτσος με λευκό μητρώο, πλην μη έχων τα προσόντα, δεν αναλαμβάνει καπετάνιος. Στην πολιτική είσαι ό,τι δηλώσεις, πάντα μπορείς να υποσχεθείς τα πάντα και πάντοτε μένεις ατιμώρητος.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023