Δείγματα εφαρμογής μέτρων covid σε δημόσιους χώρους

Τα παρακάτω είναι ό,τι είδα σε τρεις περιπτώσεις, δύο εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της επανάστασης σε νησί του Αιγαίου και ένα θαλάσσιο ταξίδι.

Ομολογώ ότι από την πρώτη έφυγα, δεν άντεξα. Ήταν μια εκδήλωση εορτασμού της επανάστασης σχεδόν με προδιαγραφές συνεδρίου, με εξαίρετους ομιλητές, πλην υπό την σκέπη της τοπικής δημαρχίας. Τα πλαστικά καθίσματα στον περίβολο ενός δημόσιου κτηρίου ήταν διαταγμένα χωρίς αποστάσεις, όλο και περισσότερος κόσμος έμπαινε ("όλοι οι καλοί χωράνε"). Μπήκα πέντε δέκα λεπτά, ύστερα της επιθυμίας να ακούσω τις ομιλίες επικράτησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Στον γειτονικό δήμο του ίδιου νησιού έγινε δυο βδομάδες αργότερα μια ορθή επανάληψη σχεδόν της ίδιας εκδήλωσης, εν μέρει με τους ίδιους ομιλητές. Ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν ομότιμος καθηγητής, συνάδελφος με τον οποίο ήμασταν σε επαφή. Μου είχε στείλει μήνυμα γι την εκδήλωση κάμποσες μέρες πριν γίνει. Τον προειδοποίησα για την (μη) τήρηση των μέτρων, ζήτησε εγγυήσεις από τους διοργανωτές, του είπαν "εμείς δεν παίζουμε με τον ιό".

Στην είσοδο οι προσερχόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να αφήνουν στοιχεία ικανά για ιχνηλάτηση, θετικό σημάδι. Μοιράζονταν επίσης μάσκες για όσους έψαχναν δικιολογίες τύπου "την ξέχασα στο σπίτι". Στην είσοδο ήταν ο δήμαρχος, για τις απαραίτητες δημόσιες σχέσεις. Η εκδήλωση όμως γινόταν στον πίσω περίβολο ενός δημόσιου κτηρίου. Οι πλαστικές λευκές καρέκλες ήταν αυτή τη φορά σε αποστάσεις. Πολλοί όταν έφταναν στις καρέκλες έκριναν σκόπιμο να κατεβάζουν τις μάσκες, μερικοί μετακινούσαν και τις καρέκλες. Πίσω από την τελευταία σειρά άρχισαν να μαζεύονται όρθιοι σε μηδενικές αποστάσεις μεταξύ τους και από τους καθήμενους της τελευταίας σειράς. Προφανώς δεν γινόταν κανένας έλεγχος πληρότητας, και πάλι "όλοι οι καλοί χωράνε".

Σηκώθηκα και βρήκα το δήμαρχο, που ήταν στην είσοδο συνεχίζοντας τις χαιρετούρες. Του είπα ότι στον χώρο της εκδήλωσης δεν τηρούνταν τα μέτρα. Προσπάθησε να αποφύγει την απάντηση και οποιαδήποτε ενέργεια. Του είπα "αν δεν κάνετε ανακοίνωση για τήρηση μέτρων από τα μεγάφωνα θα πάρω με το κινητό φωτογραφία από την εκδήλωση, θα την ανεβάσω στο Facebook και θα γράψω πως γίνεται κορωνοπάρτι στο δήμο τάδε". Έσπευσε να κάνει την ανακοίνωση. Υπήρξε κάποιο στατιστικό αποτέλεσμα, όχι βέβαια πλήρης συμμόρφωση, για δε το ζήτημα της υπερπληρότητας δεν υπήρχε προφανώς θεραπεία, διότι κανείς δεν θα τολμούσε να διώξει τους όρθιους. Μερικοί έφυγαν από μόνοι τους. Κάποιοι φίλοι που θα έρχονταν στην εκδήλωση, όχι φοβιτσιάρηδες, μου είπαν "είδαμε το χαμό και δεν μπήκαμε".

Το πλοίο της επιστροφής ανήκε σε μια εταιρία από τις πιο γνωστές για την καλή τήρηση μέτρων και κανονισμών. Το πλοίο είχε ελάχιστες καμπίνες και πολλές αριθμημένες θέσεις τύπου πούλμαν. Απ' αυτές λόγω μέτρων covid ήταν στην ίδια σειρά μια κενή θέση ανάμεσα σε δύο κατειλημμένες. Η απόσταση δεν είναι σπουδαία, αλλά δίνει μια ψυχολογική ανάσα. Η μάσκα, εννοείται, ήταν υποχρεωτική, δεδομένου ότι ήταν εσωτερικός χώρος. Αγνοώ αν είχαν παρθεί κάποια μέτρα για τον κλιματισμό. Μίλησα με τον καμαρώτο που έλεγχε το συγκεκριμένο χώρο και του είπα ότι δεν φορούσαν όλοι μάσκες, ενώ μερικοί έκαναν το συνηθισμένο κόλπο κάτω από τη μύτη. Δεδομένου ότι το ταξίδι θα κρατούσε εννιά ώρες του είπα ότι καλό θα ήταν τα μέτρα να τηρούνται. Μου χαμογέλασε γλυκά και δεν έκανε κάτι προς στιγμή. Όταν το πλοίο ξεκίνησε έκανε ένα γύρο συστάσεων, ενώ ανάλογες συστάσεις ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Οι τελευταίες μιλούσαν για αποστάσεις που προφανώς ήταν αδύνατο να τηρηθούν. Κλασσική περίπτωση μεταφοράς της ευθύνης στον επιβάτη, που θεωρείται πως κυκλοφορεί με μια μεζούρα στο χέρι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πιο πολλοί παραβάτες, αυτοί που δεν φορούσαν καθόλου μάσκα, ήταν κάποιοι δύστροποι ηλικιωμένοι, πιθανώς και σκληροί αντιεμβολιαστές. Όταν έπεσε το σκοτάδι και είχαν περάσει κάμποσες ώρες ταξιδιού τα μέτρα φάνηκαν να έχουν πια εντελώς ξεχειλώσει. Είναι κατανοητό ότι η πολύωρη μασκοφορία είναι κουραστική, αλλά στη χαλάρωση θα γίνουν οι μολύνσεις. Στο μπαρ φάνηκε μια ανθυποπλοίαρχος. Κανονικά, υποθέτω, για την τάξη υπεύθυνος είναι ο ύπαρχος, αλλά οποιοσδήποτε αξιωματικός ήταν καλύτερος από το τίποτε. Της είπα για την γενική χαλαρότητα. Με κοίταζε αμίλητη. Της είπα το ποίημα με το Facebook, με την επωδό "και δεδομένου ότι για την τήρηση των μέτρων είναι υπεύθυνο το πλοίο, θα πάρετε ένα βαρύ πρόστιμο". Δεν μου απάντησε ούτε τότε. Εντός πενταλέπτου όμως ξεκίνησαν νέες ανακοινώσεις από τα μεγάφωνα και από το πλήρωμα, καθώς και προσωπικές συστάσεις σε παραβάτες.

Ύστερα, αργά τη νύχτα, ήρθε η έξοδος ανθρώπων και αυτοκινήτων στον Πειραιά. Οι χώροι δεν είναι σχεδιασμένοι για covid. Αν ήταν να τηρηθούν τα μέτρα θα χρειαζόταν στρατιωτική τάξη και στην έξοδο. Φυσικά τίποτε τέτοιο δεν έγινε. Το πλήρωμα, κουρασμένο, ήθελε κι αυτό να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα. Οι επιβάτες στιβάχτηκαν στις εξόδους, οι οδηγοί στα κλιμακοστάσια και στα γκαράζ.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023