Ανατολίτικες ιστορίες κι ελληνική κρίση

Υπάρχουν κάμποσες ιστορίες της ανατολής που πάνε κάπως ως εξής: Ο μαθητής αμφισβητεί το δάσκαλο, ο οποίος δεν κουράζεται καθόλου για να πείσει το μαθητή με πιο πολλά λόγια. Στη συνέχεια όμως ο δεύτερος σκαρώνει ένα χειροπιαστό επεισόδιο όπου ο πρώτος βλέπει στην πράξη τις συνέπειες όσων αμφισβητεί. Σε ορισμένες μάλιστα απ' αυτές τις ιστορίες η κατάληξη έχει κι ένα τιμωρητικό αποτέλεσμα για τον αμφισβητία.

Η μέθοδος αυτή είναι εξαίρετη, αν μη τι άλλο έχει αναμφίβολη αποτελεσματικότητα. Ωστόσο υπάρχει κι ένα μειονέκτημα, ότι μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στον διδασκόμενο. Για παράδειγμα, αμφιβάλλει ότι το αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί; Τον αφήνεις να οδηγήσει μεθυσμένος και να δει από πρώτο χέρι τις συνέπειες. Μπορεί όμως να βγεί απ' τη δοκιμασία ανάπηρος ή σκοτωμένος. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση η μάθηση πάει χαμένη.

Ομοίως, έχεις τον πολίτη που αδιαφορεί ή εξυπνακίζει ή τον πολιτικό που ψευτοθοδωρίζει; Αφήνεις τη χώρα να κυλήσει στο δρόμο της προς το γκρεμό κι όλα βρίσκουν το δρόμο τους, απ' την εμφάνιση των πραγματικών συνεπειών, που θα δείξουν ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο, μέχρι τις τιμωρίες των υπευθύνων. Το μόνο πρόβλημα είναι το παραπάνω, ότι μπορεί οι συνέπειες να είναι βαριές και μη αναστρέψιμες. Έρχεται όμως μια ώρα που λες σαν τον Σαμψών, μέσα σ' όλα αυτά που βλέπεις, "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων".

Φοβάμαι ότι σήμερα ανήκουμε πια στην κουλτούρα του software και του video game κι έχουμε χάσει πάσα αίσθηση των οριστικών συνεπειών των πράξεών μας. Αν το software αποτύχει δεν πειράζει, αλλάζουμε τον κώδικα και βγάζουμε νέα έκδοση. Αν χάσουμε μια "ζωή" στο game δεν πειράζει, μένουν άλλες έξι. Είμαστε σε μια γενική αυταπάτη, σ' ένα πλοίο τρελλών, όπου ο καθένας παίζει όποιο ρόλο φαντάζεται, άλλος κάνει το Ναπολέοντα, άλλος το σωτήρα, άλλος τον προφήτη, άλλος το χειρουργό, άλλος τον κλέφτη κι άλλος τον αστυνόμο. Όμως η μοίρα ενός πλοίου των τρελλών είναι με στατιστική βεβαιότητα να εξωκείλει.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023