Γιατί έκοψα το εξυπνόφωνο

Την τελευταία και παραπάνω χρονιά είχα πάρει ένα λίαν δημοφιλές smartphone, με touch screen και όλα τα παρελκόμενα, μεταξύ των οποίων βέβαια το πιο επώδυνο είναι η συνδρομή. Την τελευταία την παραβλέπεις εφόσον υπάρχει το αντίστοιχο όφελος, αλλά την παραβλέπεις και την περίοδο του αρχικού εντυπωσιασμού ή της δοκιμής.

Τώρα λοιπόν η δοκιμή τέλειωσε με κάποιο κόστος. Πλήρωσα περίπου 40 Ευρώ το μήνα για 14-15 μήνες, όταν για τις δικές μου ανάγκες ακόμη και με συμβόλαιο δε θα πλήρωνα ούτε 15 Ευρώ το μήνα. Επομένως το ερώτημα είναι τι απέδωσαν τα παραπανήσια 15x25=375 Ευρώ.

Στο τηλέφωνό μου είχα κάμποσες εφαρμογές, παραπάνω από σαράντα. Πολλές τις χρησιμοποίησα ελάχιστα. Θα περιοριστώ επομένως σ' αυτές που χρησιμοποίησα. Πρώτα πρώτα για κάμποσους μήνες στην αρχή έλειπε το ελληνικό πληκτρολόγιο, που σημαίνει ότι δε μπορείς να ψάξεις δρόμους σε χάρτες, δε μπορείς να ψάξεις ελληνικές λέξεις σε μηχανές αναζήτησης. Μια απ' τις εφαρμογές που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες είναι εκείνη των χαρτών, αλλά δυστυχώς ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες επί ελληνικού εδάφους. Άμα του πεις "τράπεζες" βγάζει ένα ελάχιστο ποσοστό απ' τις υπάρχουσες, έτσι ώστε να είναι τελικά άχρηστη η πληροφορία. Άμα του ζητήσεις δρομολόγηση βγάζει μόνο οδηγίες για πεζούς (άν όμως κάνεις το ίδιο στο Λονδίνο βγάζει λεπτομερείς οδηγίες για το επόμενο δρομολόγιο λεωφορείων κ.λπ. ή συνδυασμό που μπορείς να πάρεις). Εν μέρει στο προκείμενο θα έλεγα ότι εντάξει, γι' αυτούς η ελληνική αγορά είναι μικρή, δεν είναι περίεργο που μας έγραψαν, αλλά τώρα ομοίως τους έγραψα κι εγώ. Το Skype είναι χρήσιμο, αλλά δουλεύει μόνο αν δε δουλεύει άλλη εφαρμογή, οπότε μπορείς να κοιτάζεις πέντε δεύτερα ποιοι γνωστοί σου είναι on και να το ξανακλείνεις. Εφαρμογές με διάβασμα βιβλίων είναι εκ πρώτης όψεως ενδιαφέρουσες, αλλά τι μπορείς να διαβάσεις στη μικρή οθόνη ενός κινητού; Κι αυτό το λέει ένας μη πρεσβύωψ που διακρίνει τα μικρά γράμματα, ενώ οι περισσότεροι στην ηλικία μου είναι βαριά πρεσβύωπες. Η μόνη εφαρμογή που ίσως μου λείψει ήταν μια με ... οδηγίες για δίαιτα. Ομολογώ πως έχασα 4-5 κιλά κι ελπίζω να μη χρειαστεί στο μέλλον. Αν υποθέσουμε ότι πλήρωνα διατροφολόγους, μόνο απ' αυτή την εφαρμογή ίσως έχω αποσβέσει τα 375 Ευρώ. Φυσικά ελπίζω ότι δε χρειάζεται να τα πληρώνω και στο μέλλον.

Αλλά, θα έλεγα "ΑΛΛΑ" με κεφαλαία γράμματα, όλες οι εφαρμογές πλοήγησης και πληροφόρησης (χάρτες, δρομολόγηση, αξιοθέατα κ.λπ.) που βασικά χρειάζεσαι σ' ένα μέρος του εξωτερικού (κι όχι στην Ελλάδα) ακυρώνονται μιας και "τιμωρείσαι" λόγω περιαγωγής με ποινή της τάξης των 6-8 Ευρώ ανά Mbyte μόλις περάσεις ένα πρακτικά πολύ μικρό κάτω όριο. Την τελευταία φορά στο Λονδίνο κατέβασα σε διάστημα δευτερολέπτων περί τα 20 Mbytes, για τα οποία πλήρωσα πάνω από 100 Ευρώ. Γι' αυτό σ' όλα μου τα ταξίδια σέρνω ένα βαρύ, αλλά δυστυχώς απαραίτητο μ' αυτές τις συνθήκες, κλασσικό GPS.

Βεβαίως όλα αυτά εξαρτώνται από τις ανάγκες που δημιουργεί το είδος της ζωής κάποιου. Τα εξυπνόφωνα φυσικά είναι ελεύθεροι να το παίρνουν όλοι, κατά προτίμηση οι εξυπνάκηδες, αλλά το σωστό είναι να τα παίρνουν αυτοί που τα χρειάζονται, μολονότι πολλές φορές έχω αναρωτηθεί ποιοι ακριβώς είναι. Ίσως είναι οι "περιοδεύοντες πωλητές", αν κι αυτοί πάλι έχουν σίγουρα μαζί τους ένα netbook με Internet access. Ίσως είναι οι επιχειρηματίες, οι παίχτες του χρηματιστηρίου και αγοραπωλητές επιχειρήσεων, καλή ώρα ο Richard Gere στο Pretty Woman, που χρειάζονται το εξυπνόφωνο στα ταξίδια και λοιπές ώρες εκτός γραφείου, όπως όταν είναι στις ιπποδρομίες και συγχρόνως διαπραγματεύονται μετοχές. Ίσως είναι οι daily commuters του Λονδίνου, που παίρνουν με τις ώρες τα τρένα για να πάνε στο γραφείο και να επιστρέψουν απ' αυτό, αλλά τότε και πάλι μάλλον θα χρησιμοποιούσαν κάποιο φορητό αν ήταν να κάνουν δουλειά. Ποιοι είναι λοιπόν οι φυσικοί χρήστες που δικιολογούν τις τεράστιες πωλήσεις; Μυστήριο. Ίσως γέρασα κι έγινα γεροπαράξενος.

Comments

Popular posts from this blog

Ένας ιστορικός πίνακας γεμάτος σημαίες

Το έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Ταξίδι με το οχηματαγωγό κατά το σωτήριον έτος 2023